Publicat de: Mihai Bozianu | februarie 7, 2008

Orbul din Ierihon

Fraţi creştini

Iisuse, Fiul lui David, fie-ti mila de mine! ”(Luca XVIII, 38),

Domnul nostru Isus Hristos călătorind în vremea aceea pentru ultima oară spre Ierusalim, ca să pătimească de bună voie pentru mîntuirea noastră, trebuia să treacă prin oraşul Ierihon.

La intrarea în oraş şedea lângă cale un orb cu mâna întinsă cerând milostenie trecătorilor. Auzind şi el zgomotul unei mari mulţimi de oameni, întrebă: Ce este aceasta? Şi i se răspunse că trece Iisus din Nazaret. Auzind el aceasta începu să strige: “Iisuse, Fiul lui David, miluieşte-mă!” Iar cei ce mergeau înainte îl certau, zicându-i să tacă. Dar el mai tare striga: “Fiul lui David, miluieşte-mă! Domnului Hristos l-a întrebat: “Ce voieşti să-ţi fac?” “Doamne, fă ca să văd iarăşi”, răspunse orbul. Şi Isus a zis: “Vezi! Credinţa ta te-a mântuit!” Şi îndată orbul s-a vindecat. Văzând el pe Isus, Doctorul cel mare, pe Bunul Păstor şi Milostivul făcător de bine cu multă recunoştinţă a pornit să-L urmeze în tot locul, slăvind pe Dumnezeu.

Acest orb este icoana neamului omenesc celui lipsit de strălucirea luminii divine şi afundat în întunericul osândirii lui, dar luminat prin venirea Răscumpărătorului. Acest orb este icoana fiecărui păcătos dintre noi care orbit de păcatele sale nu vede nici urâciunea răului, nici frumuseţea binelui, a omului despuiat de toate bogăţiile duhovniceşti care trăieşte în cea mai aspră sărăcie, lipsit de prietenia lui Dumnezeu, a omului care cerşeşte plăcerile şi bunurile atât de înşelătoare ale lumii. Cel orbit cu sufletul nu poate vedea că binele ne vine de la Dumnezeu şi nici nu poate deosebi binele de rău, adevărul de minciună. Cei orbiţi sufleteşte sunt atât de întunecaţi că zic binelui că este rău, şi răului că este bine. Pentru ei întunericul este lumină, şi lumina întuneric. Aşa a proorocit Duhul Sfânt prin proorocul Isaia despre oamenii cei vătămaţi la ochii sufleteşti. Şi ce este mai trist, că aceştia nici nu vor să caute pe Doctorul cel Mare, pe Mântuitorul Isus Hristos. Nici nu vor să strige ca orbul din Evanghelia de astăzi. “Isuse, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă!”, Isuse, Fiul lui Dumnezeu, vindecă ochii sufletului meu, că am greşit Ţie! Să stăruim mereu în rugăciune, să îndemnăm pe cei ce sunt în jurul nostru să vină la Dumnezeu.

Ajunge atâta necredinţă, atâta nepăsare de mântuire a sufletului, să le zicem: veniţi la picioarele Mântuitorului, veniţi la Doctorul Cel Mare, veniţi la această mare şi sfinţită taină, care este Biserica luptătoare de pe pământ, veniţi cu toată încrederea, cu toată povara cea grea a sufletului şi a trupului. Căci El a zis: “Luaţi jugul Meu că este bun şi sarcina Mea este uşoară!” Cei ce au încercat şi s-au supus, s-au convins de aceste cuvinte ale Domnului că sunt adevărate. Nu există o altă fericire mai mare, decât să trăieşti în sfânta învăţătură a lui Dumnezeu. Să crezi şi să propovăduieşti că Isus a fost şi este Dumnezeu adevărat. Dacă vom asculta glasul Evangheliei lui Hristos, o lumină cerească ne va lumina sufletul şi va sălta de bucurie ca şi orbul din Evanghelia de astăzi, când i-a zis cu sfântul Său Cuvânt: “vezi!”, şi vom vedea şi noi lumina mântuirii şi a fericirii veşnice.

Predica tinuta de Manole Victor studient anu IV


Responses

  1. Eu il cunosc pe acest baiat, e Victor. Bine, dar el e diacon, sau face practica?

  2. Nu, nu e diacon, desi mbracamintea pe care o poarta e asemanatoare celei purtate de diacon (stihar).

  3. Imi pare rau, dar predica este un plagiat usor de descoperit. Similaritatile sunt uimitoare cu predica de la pagina: http://www.ierodiaconvisarion.ro/predicifd/4/d31drusalii.html

    Cred ca ar trebui stearsa.
    Victor, asa ceva nu se face! E bine ca ai studiat problema, insa spune daca citezi pe cineva si ince masura! 😦


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: